vineri, 29 august 2014

Pizza Gluten-Free, Low-Fat, Low-Calorie și Low-Carb cu crustă din conopidă și topping vegetarian


Helău! Helău, my dear ones!

E vineri seara, deci weekend. S-a cam dus vara (ziua de luni va aduce cu ea și toamna). Începe să se simtă o răcire a vremii. Așa că... nu trebuie să ne chinuim prea tare să găsim motive de o ieșeală la pizza. Eu însă, zic să nu vă grăbiți și să nu întindeți prea tare pasul. Faceți o ieșire la bucătărie și încercați o pizza ca o salată. Cum este posibil? Hmmm... Păi ia să vedeeem... O pizza fără gluten, cu puține grăsimi, săracă în calorii... Dar tot pizza.

Probabil întrebarea "Cum este posibil?" persistă încă.
Cum nu câștig nimic păstrând suspansul (poate doar omeni înfometați care pleacă la Pizza Hut) am să dezvălui misterul:

CRUSTĂ DE PIZZA DIN CONOPIDĂ! O_o

      Ingrediente:

  • 500 gr de conopidă (doar florile)
  • 2 ouă
  • oregano
  • sare


      Metoda:
  1. Spală conopida și rupe florile în flori cât mai mici.
  2. Pune-le într-un procesor de alimente, un blender, o mașină de tocat, dă-le pe răzătoare, etc. Fă ceva așa încât să obții o "făină" de conopidă. (Adică o conopidă aproape rasă - adică tăiată foarte fin).
  3. Așază "făina" asta de conopidă într-o cratiță și dă-o la foc mic pe aragaz pt 2-3 min, cu 100 ml de apă (extrem de puțină). Sau pune-o fără apă într-un vas și dă-o la microunde pentru 5 minute. 

                                    
   4. Scoate conopida de la cuptor și așaz-o într-un șervet de bucătărie. Strânge-o bine în prosop și stoarce prosopul ca să elimini excesul de apă din conopidă.

  5. Bate 2 ouă așaaa... ca pentru omletă și adaugă și un pic de sare și oregano (știu că în imagine sunt 3 dar am folosit 2 până la urmă). 

  6.  Toarnă-le peste conopidă și frământă un pic în "aluatul" ăsta, până se amestecă totul bine.

 
  7.  Întinde cu mâna compoziția pe o tavă de pizza, sau un fund de formă de tort (fără pereți, așa cum am făcut eu) sau într-o tavă oarecare tapetată cu hârtie de copt.

  8.  Dă pentru 20-30 min la cuptorul încins în prealabil vreo 10 min. 
9.  Apoi pune topping de ce vrei tu, sos, carne, legume, ciuperci, mozarella, brânză, etc.
Și mai dă vreo 10-15 min la cuptor.





Eu am ales să nu profit de faptul că această crustă mă scapă de o mare încărcătură calorică și de muuulți carbohidrați, și am folosit drept topping numail legume și un sos salsa home-made, plus brânză de vaci săracă în grăsimi. A fost absolut delicioasă și am servit cu iaurt.

Ca idee, vă las mai jos rețeta pentru sosul salsa, ca să nu vă aruncați asupra unui tub de ketchup din comerț ci să facem treaba ca la carte, dacă tot mâncăm sănătos, să mâncăm sănătos pân' la capăt.

Sosul salsa se face foarte simplu și rapid și ar trebui să îl faci cât timp ai crusta la cuptor (în cele 20 - 30 de minute).

Sos salsa home-made:

Ingrediente: 
  • 4 roșii coapte potrivite
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă potrivită sau 2 mai mici
  • busuioc
  • pudră de chilli
  • sare
  • rozmarin
  • 1 lingură ulei de măsline

 Preparare:
1. Pune roșiile în apă, la foc mediu timp de 10 minute, sau până încep să se decojească. Scoate-le, decojește-le, taie-le mărunt.

2. Înfige ardeiul într-o furculiță și ține-l deasupra flăcării aragazului vreo câteva minute până începe să pocnească și să se înegrească.
Lasă ardeiul să se răcească un pic. Îndepărtează partea neagră și apoi toacă-l marunt.

3. Toacă fin ceapa și usturoiul și pune-le la călit într-o lingură de ulei.
Când încep să capete o culoare străvezie adaugă roșiile, ardeiul, 50-60 ml apă.



 4. Amestecă continuu timp de 4-5 minute, sau până începe apa să scadă.

 5. Adaugă condimentele și amestecă din nou. Mai lasă 2-3 minute pe foc, apoi pune-l deoparte până îi vine rândul să fie pus peste pizza.



 Când considerați că e gata crusta, adăugați acest sos pe deasupra, apoi presărați brânză de vaci, dietetică. Presărați un pic de sare.
Restul de topping, la mine, a constat din:

- 1 vânătă mai micuță
- 1 ardei verde
- 1 roșie potrivită
- ceapă verde
- pătrunjel




Dar repet, puteți să puneți orice ca și topping. Atâta timp cât am scăpat de glutenul și carbohidrații din aluat, putem plusa la topping un pic.
Eu zic totuși să păstrați totul safe și să luați în considerare mozarella low-fat, sau un cașcaval cu mai puține grăsimi, legume, ciuperci, piept de pui, ton, somon, etc.




 Spor la treabă, că poftă sigur o să fie! :)












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu