luni, 8 septembrie 2014

Crumble de piersici cu sos de mango și portocale - Sugar free. Gluten free





Ce e dulce dar n-are zahăr?
Să zicem că-s multe chestii. Dar eu am să mă laud cu crumble-ul ăsta de piersici până găsiți voi celelalte variante.

Ziceam că am să mă laud și nu era nicio figură de stil! Chiar sunt extrem de mândră de experimentul ăsta finalizat cu succes. Un crumble fără făină, fără zahăr, destul de sărac în calorii și totuși atât de aromat și dulce! Mda... Copilul ăsta este premiantul sezonului! Și a făcut-o mândră pe "mama Gâză".

Acum să vorbim un pic despre rețetă ca să nu vă speriați că sună prea pompos, să găsiți ca scuză lipsa de ingrediente și să 

Cum spuneam, nu am folosit zahăr. Vă recomand să nu folosiți nici voi zahăr. Mango este un fruct extrem de dulce, dacă este copt bine. În hipermarket veți găsi mango cu o parte verde și ceva roșu. Nu contează cât de mult din fruct acoperă partea verde. Încercați să alegeți un fruct nu foarte tare și cel mai probabil va fi copt și suficient de dulce.
Dacă nu aveți mango puteți folosi și banană sau pepene galben dulce dar eu zic să mergeți pe varianta cu mango. Și să nu v-aud că nu cumpărați "așa ceva pentru că e scump"! Că doar nu v-am cerut să puneți o plantație de mango din Málaga în crumble-ul ăsta! Un singur fruct mare de mango. Se vând la bucată. Și costă în jur de 3 RON. Unii dintre voi poate nici nu ați mâncat mango până acum (că doar... ce e drept e drept! și nici mango nu cresc în fundul grădinii bunicii), altora poate nu v-a plăcut. Ei bine... în combinația asta nimeni nu are nicio scuză să nu guste.

Am folosit și niște fulgi de ovăz, din aceia pentru terci - "rolled oats". Îi găsiți în Lidl sau Cora la raionul cu cereale sau în magazine naturiste. Costă în jur de 3-4 RON o pungă de 500 grame. Și... ca și spoiler, să zicem că îi veți mai folosi și altă în alte nebunii dulci care or să apară pe aici. Deci... avem o investiție bună acolo. ;)

Ce să mai zic de piersici?
Sunt peste tot în perioada asta! Ne-au invadat piersicile! Ca să fiu un pic seacă:
"Cum bați o piersică?
Nu o bați. O mănânci."

Și... cum ar spune latura culinară a lui Griboedov... "Prea multă secăciune strică". Așa că haideți să facem lucrurile să devină un pic mai... suculente și să trecem la... crumbleit!

Ingrediente: 

  • 3 linguri de unt
  • 4 - 5 piersici mari (cam 1 kg - 1 1/2 kg)
  •  1 mango mare copt 
(pepene galben dulce 
sau banană sunt o alternativă)
  • 2 portocale
  • 1 lime sau ceva lămâie
  • esență de vanilie
  • 2-3 mâini fulgi de nucă de cocos
  • vreo 200 grame fulgi de ovăz (de tip "rolled oats")
  • 2-3 linguri de scorțișoară
  • 50 grame de nuci sau alune sau migdale sau caju sau alune de pădure

Metoda:

1. Tăiați piersicile felii și așezați-le într-un vas de Ena ca în imaginea de mai jos:


2. Preparați sosul de mango.
Pentru aceasta va trebui să "blenduiți" portocalele, fructul de mango și ceva esență de vanilie.
Dacă nu aveți un blender ori mixer vertical ori procesor de alimente, merge și dacă dați mango și portocala pe răzătoare și adăugați vanilia în amestec.


 3. Acoperă piersicile cu acest sos și lasă la frigider cam 1 oră să se pătrundă aromele.


4. Amestecă fulgii de ovăz cu 3 linguri de unt, scorțișoara, migdalele sau nucile tăiate grosier și nuca de cocos.
Amestecă cu mâna compoziția până se pierde untul în fulgii de ovăz.

Ar trebui să arate cam ca... mai jos. :)



5. Adaugă deasupra piersicilor.



6. Lasă la cuptor 1 h 30 - 2 h sau mai puțin dacă fulgii de ovăz devin maronii mai repede de atât.
La mine a durat cam 2 h dar cuptorul nici nu era preîncălzit pentru că am ținut ceva mai mult vasul cu piersicile la frigider și am vrut ca încălzirea să se facă treptat.


Notă 1:
Ca să mai zic ceva despre acest micuț...
Chiar are ceva personalitate!
Exterior crocant și interior moale, zemos și extreeeem de dulce!



Notă 2:
Grijă mare la porții!
Știu că veți simți impulsul de a-l mânca pe tot odată, dar acolo ies cam 4 porții a câte 250 calorii fiecare. 
Așa că nu vă lăcomiți!


Notă 3:
Ziceam să nu vă lăcomiți și pe bună dreptate!
Acest crumbișor rezistă cu brio 3 zile în frigider.
Și rece pot zice că este încă și mai delicios decât cald!
Nu că ar fi drăguț să veniți acasă după o zi acră și obositoare de muncă și să vă aștepte un colțișor dulce de rai? :)




Poftă mare și spor la "gătit".
La cât de puțin aveți de făcut în rețeta asta trebuiau adăugate niște ghilimele ca să completeze situația! ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu