marți, 10 februarie 2015

Prăjitură (da! ați auzit bine!) dietetică cu ciocolată


Well... să zicem că azi am învățat o lecție. Una care mi se tot recită pe toate vocile și tonurile posibile de câțiva ani. Singura la care nu mi-am plecat urechea niciodată. Și are legătură cu lucrul care m-a făcut să eșuez de cele mai multe ori.
Astăzi am învățat cât de important este somnul înainte de orice activitate care implică un pic de energie și concentrare. Te duci pregătit să câștigi. Te duci epuizat. Și ăsta este fix factorul care îți atârnă ca o ghiulea de creieraș. 


 Lecția 2: 
O alimentație corectă. 
A doua chestie pe care ai fi putut să o eviți: durere de stomac.
În loc de toți carbohidrații ăia care ți-au ucis bruma de cavitate toracică ce încă stătea în picioare, ai putea să faci prăjitura asta low carb, de exemplu. Și să ai un mic dejun mai puțin periculos.


Anyways... ce e făcut e bun făcut.
Nu se merită să ne vărsăm amarul în prăjitură. Nu-i frumos.
Încep să fac din bloguleț un jurnal culinar. Dar astea 2 sunt kinda separate :))
Blog Jurnal și Blog Culinar.
Mai pun câte o învățătură de minte pe 'ici pe 'colo.
Dar tot rețetele rămân baza. :)

Ingrediente:
  • 4 sfecle medii (cam 800 de grame)
  • 300 grame de fulgi de ovăz
  • 30 ml esență de vanilie
  • 3 ouă
  • 200 ml lapte bătut
  • 7 grame praf de copt
  • 70 grame de miere
  • 15 curmale
  • un pic de scorțișoară
  • 80 grame de cacao
  • 2 plicuri de Creme Ole sau îți poți face propria cremă de cicolată (eu cam eram în criză de timp, așa că am mers pe varianta asta)
  • bicarbonat de sodiu - un vârf de cuțit
  • 4 mere parfumate, mici și coapte, sau poți cumpăra 400 ml sos de mere din comerț



Metoda:
 1. Asigură-te că preîncingi cuptorul.
Pornește-l și setează temperatura la 190 de grade.
Cât timp te ocupi tu de preparare, totul o să devină nice and warm acolo :)
Also, pune sfecla în cuptor. Așa... cu tot cu coajă.

2. Poți să sari peste pasul acestă dacă vei folosi sos de mere din comerț.
Eu am vrut să îmi fac propriul sos de mere :D

Așaaa...
Cele 4 mere trebuie să fie zemoase, coapte bine și dulci.
Ca mărime, aș zice mici spre medii.


Nu este nevoie să le cureți de coajă.
Doar spală-le, scapă de semințe și taie-le felii mari.


 Pune merele într-o cratiță și acoperă-le cu 2 căni de apă.
Lasă merele pe foc vreo 20 de minute, până se înmoaie ca lumea.


Apoi pune-le într-un blender cu un pic de miere și scorțișoară.
Și pulsează.


2. Ca îndulcitor vom face o pastă cu miere, curmale și esența de vanilie.


 3. Sau poți folosi un alt tip de îndulcitor.
E la liberă alegere și după gust :)
Combină pasta de curmale sau îndulcitorul ales de tine, cu 200 gr de lapte bătut.


 4. După o oră - o oră și jumătate, sfecla ar trebui să fie coaptă suficiemt de mult.
Scoate-o din cuptor și las-o să se răcească un pic.
Apoi decojește-o, taie-o cubulețe și pune-o în blender.


 5. Bate ouăle cu un pic de sare.


6. Amestecă piureul de sfeclă cu pasta de curmale și sosul de mere.


 7. Macină fulgii de ovăz într-un blender, sau folosește direct făină de ovăz sau făină normală.


 Adaugă 80 gr de cacao.


Urmează praful de copt.


Presară și un pic de scorțișoară.


Mixează bine.


 8. Amestecă ingredientele uscate cu mixul de sfeclă.


9. Adaugă ouăle bătute.


Amestecă bine și adaugă și niște bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie.


Divide aluatul în 2 părți egale și pune-l în 2 tăvi rotunde cu pereți detașabili și fundul tapetat cu hârtie de copt.
Lasă cele 2 blaturi să se coacă 45 de minute.
Apoi lasă-le la răcit cam o oră. 
10. Prepară crema.
Fie ea cremă instant (Să-mi fie rușine!) sau cremă home-made.


11. Pune cremă deasupra unui blat.
Așază celălalt blat peste.
Pun încă un start de cremă la suprafață.
Las-o câteva ore la frigider.
Aaand that's it!

 Mi-am cam consumat și ultimele picături de energie cu postarea asta.
Dar...
Să zicem că se numește insomnie ceea ce fac eu acum

 Doar gândește-te:
  1. Am folosit sos de mere în loc de ulei sau unt.
  2. Cu sfecla am suplinit cantitatea de făină.
  3. Am folosit pastă de curmale și miere în loc de zahăr.

Arată delicios și are cam 200 de calorii per bucată, asta presupunând că împărțim prăjitura în 8 bucăți.


Dacă vrei dulce și ai un pic de timp... nu sări pe amandinele alea aflate la 15 minute distanță.
Fă-ți propria prăjitură.
Gata! Eu mă duc să mă lupt un pic cu insomnia.
Poate de data asta câștig... un pui de somn.
:)
Eu vă las, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămâneți cu pofta ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu